9 gouden tips voor werkzoekende 50+'er

50+ en gaan solliciteren?

U bent de vijftig gepasseerd en u verliest uw baan. Wat dan? Opnieuw gaan solliciteren, maar is dat voor de vijftigplusser nog wel te doen? De meesten vinden het moeilijk om te gaan solliciteren aangezien zij dit al jaren niet hebben gedaan of überhaupt nog nooit een sollicitatiegesprek gehad hebben. Bovendien speelt er de gedachte dat er niemand is die iemand van boven de 50 aanneemt als er ook jongere kandidaten aan de pas komen, maar is dat wel zo? In deze blog leest u meerdere tips die u helpen bij het solliciteren.

Tip 1 – Meer competenties

U als vijftigplusser heeft al heel wat meegemaakt tijdens uw loopbaan, maar ook daarbuiten. Hiermee kunt u zich onderscheiden met de jongere sollicitanten, omdat u meer heeft meegemaakt in uw carrière. Zo worden argumenten die in het verleden een positieve resultaat hebben gehad enorm gewaardeerd. Misschien bent u naast uw werk wel 20 jaar actief bij een vereniging. U denkt dat dit niet van invloed is tijdens uw sollicitatiegesprek, wanneer u het ten sprake brengt weet de opdrachtgever dat u betrouwbaar en loyaal bent. Dit zijn grote plussen die u als vijftigplusser heeft tegenover jongere.

Tip 2 – Mentor op het werk

U zult als vijftigplusser waarschijnlijk in een jongere werkomgeving terecht komen, wellicht met een baas en collega’s die jonger zijn dan u. Vooral voor de jongere collega’s kunnen enorm veel aan uw ervaring en kennis hebben. De levenswijsheid en de bagage die u mee neemt kunt u de jongere adviseren en begeleiden. Ook dit is weer een grote plus voor de werkgever.

Tip 3 – flexibel

Wie denkt dat vijftigplussers niet flexibel zijn heeft het mis! Vijftigplussers zijn namelijk flexibeler dan de gemiddelde werknemer. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste vijftigplussers geen kinderen meer in huis hebben waarvoor gezorgd moet worden. Zij hoeven niet in de ochtend hun kind naar school te brengen en weer om half 4 klaar moeten zijn om de kleine weer van school te halen. Vijftigplussers kunnen flexibeler ingezet worden, helemaal in combinatie met collega’s die wel een kleine op school hebben zitten. Ten slotte hoeft de werkgever geen rekening te houden met schoolvakantie bij vijftigplussers. Hiermee wordt het voor de werkgever makkelijker om de vakantie in te delen.

Tip 4 – Minder afwezigheid

Nog iets waar vijftigplussers beter in zijn dan jongere het aanwezig zijn op het werk. vijftigplussers zijn minder vaak afwezig op het werk. Dit komt doordat vijftigplussers geen bevallingsverlof of ouderschapsverlof krijgen. Daarnaast hoeven zij ook niet meer voor een ziek kind te zorgen, omdat deze meestal al een oudere leeftijd heeft. Dus vijftigplussers zijn meer aanwezig op het werk dan anderen

Tip 5 – Baanvastheid

Als vijftigplusser heeft u minder de behoefte om te gaan ‘jobhoppen’. (het voortdurend opzoek zijn naar een betere baan) Vijftigplussers nemen vrede met het werk en zij zullen langer voor dezelfde baas blijven werken. Daarnaast geeft u hiermee de indruk dat de baas en collega’s op u kunnen rekenen. Die standvastigheid is waar veel werkgevers naar op zoek zijn.

Tip 6 – Te duur? volgens wie?

Dat vijftigplussers meer kosten dan de jongere beroepsbevolking is een veel gehoord argument, maar is dit wel zo? Als er alleen gekeken wordt naar het loonstrookje wel, maar wat veel werkgevers vergeten is dat vijftigplussers meer te bieden hebben dan jongere. Zo loopt er met een vijftigplusser dagelijks een mentor rond op de werkvloer die jongere werknemers kan sturen en coachen. Dit is veel goedkoper dan medewerkers op een dure opleiding te sturen. Verder kan er met een vijftigplusser beter over verloning onderhandeld worden, omdat zij minder vaste kosten hebben, denk bijvoorbeeld aan uw hypothecaire lening.

Tip 7 – Vijftigplussers spreken meer talen

Volgens een onderzoek van Randstad geven werkgevers toe dat vijftigplussers doorgaans beter een vreemde taal beheersen dan jongeren. Daarnaast spreken vijftigplussers ook meer vreemde talen dan jongeren die meestal naast hun moedertaal alleen Engels spreken.

Tip 8 – Snel inzetbaar

Snel en goed werken in teamverband, weinig of geen last van aanpassingen dit zijn nog meer grote pluspunten voor de vijftigplussers. Vijftigplussers die goed in teamverband kunnen werken kunnen een serieus verschil maken voor het bedrijf. Ten slotte hoeven Vijftigplussers niet  die ene perfecte klus, sneller worden opdrachten aanvaard die jongere zouden laten liggen.

Tip 9 – All-round profiel

Vooral voor MKB’s (middel klein bedrijf) zijn vijftigplussers van harte welkom. U heeft als vijftigplusser de ervaring, levenswijsheid en expertise die enorm kostbaar zijn voor deze bedrijven.

 

Succes met solliciteren en onthoudt deze tips.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen