Ferme handdruk is een goed begin

Naast de vragen waarvan je van tevoren al weet dat je ze gaat krijgen, kun je je in de aanloop naar een sollicitatiegesprek ook oefenen in je houding. Want niet alleen de vragen die je tijdens het gesprek moet beantwoorden zijn belangrijk, ook je lichaamstaal is van doorslaggevende betekenis.

Natuurlijk wil je een goede indruk maken tijdens het gesprek, zowel verbaal als in je totale voorkomen. Maar dat valt niet altijd mee, want zenuwen doen soms dingen met je lichaam die je zelf niet meteen herkent of gewoonweg niet onder controle hebt.

Begroeting

Bij een sollicitatiegesprek is het van belang de best mogelijke indruk achter te laten. Dat begint al bij het eerste contact met je mogelijke nieuwe werkgever.

Zorg voor een hartelijke begroeting, geef een ferme handdruk en kijk je gesprekspartner daarbij recht in de ogen aan. Een flauwe begroeting is een slecht begin.

Ontspannen

Vervolgens is het zaak het gesprek zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Doe dat door rechtop in je stoel te zitten.

Onderuit zakken is geen optie. Daaruit zou je partner af kunnen leiden dat het je wellicht allemaal toch niet zo interesseert, terwijl dat eigenlijk helemaal niet het geval is. Probeer verder vooral dat oogcontact dat je had bij binnenkomst in de sollicitatieruimte vast te houden.

Want door steeds een andere kant uit te kijken zou daaruit afgeleid kunnen worden dat je belangstelling niet optimaal is.

Lach

Andere aandachtspunten: beweeg niet voortdurend onrustig heen en weer op je stoel, maar blijf ook niet als een robot zitten. Probeer je antwoorden kracht bij te zetten met (arm)gebaren, maar overdrijf dat ook weer niet. Blijf in geen geval gedurende het gesprek de hele tijd met je armen over elkaar zitten, want ook dat kan uitgelegd worden als weinig interesse.

Tracht ook af en toe een lach op je gezicht te toveren en wrijf in elk geval niet de hele tijd door je gezicht. Je potentiële werkgever zou hieruit op kunnen maken dat je toch niet erg op je gemak bent.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen