9 tips om je data veilig te houden

Om hun werk goed te doen, moeten medewerkers bij de juiste gegevens kunnen. De grote vraag is hoe je de veiligheid van je bedrijfsdata beschermt.

Met deze 9 tips houd je je bedrijfsdata veilig:

1. Maak regelmatig back-ups

Apparatuur is vervangbaar, data niet. Het is noodzakelijk om een goede back-up strategie is hebben om verlies en beschadiging op te vangen. Zorg er dus voor dat uw back-up programma up-to-date is. Mocht het voorkomen dat je data verliest, dan kan deze data gemakkelijk teruggevonden worden door de gemaakte back-ups.

2. Bewaar kopie van je data extern

Het is niet verstandig om bedrijfsdata en back-ups op dezelfde plaats te bewaren: in geval van inbraak, brand of overstroming gaat zowel de originele data als de kopie verloren. Breng de back-up daarom op een vertrouwde externe locatie onder.

3. Zorg voor fysieke beveiliging

Een serverpark hoort in een afgesloten ruimte te staan, die niet voor iedereen toegankelijk is. Verder kunt uw serverpark extra beschermen. Zo kunnen beveiligingsapparaten zoals: een inbraakalarm, blussysteem en brand- en waterlekkagedetectie de fysieke beveiliging van de serverruimte versterken.

4. Creëer sterke wachtwoorden

Servers laten zich moeilijk verplaatsen, maar medewerkers zijn mobieler dan ooit en werken op meerdere apparaten tegelijk. Sterke wachtwoorden zijn daarom cruciaal. Stel verplichte voorwaarden over de minimale lengte, het gebruik van speciale tekens en geldigheidsduur van het wachtwoord. Zo maakt u het andere nog lastiger om bij uw gegevens te komen. Zorg er ook voor dat u niet iedere keer hetzelfde wachtwoord gebruikt. Verder zijn er handige tools om met een enkel wachtwoord meerdere wachtwoorden op te slaan, zodat u maar één wachtwoord hoeft te onthouden.

5. Ken gebruikersrechten toe

Bepaal per werknemer welke data openbaar is zodra hij of zij een bedrijfsapplicatie start. Dit kan door iedere werknemer een eigen account te geven met daarop alleen informatie die voor diegene belangrijk is. Op deze manier bescherm je de integriteit van zowel de medewerkers als de data.

6. Houd beveiligingssoftware up-to-date

Je lokale netwerk is dankzij onder andere firewalls beschermd tegen bedreigingen van buitenaf. Zorg dat alle apparatuur van medewerkers altijd voorzien is van up-to-date beveiligingssoftware, zodat een ‘besmette’ usb-stick of kwaadwillende hacker geen bedreiging voor je data vormt. Let er wel op dat deze software tijdens het gebruik aan moet staan, anders heeft u er geen baat bij.

7. Ontmoedig lokale opslag

Op een bedrijfsserver of bij een cloudprovider zijn gegevens beveiligd. Lokale opslag is vele malen kwetsbaarder voor bijvoorbeeld diefstal of verlies. De gemakkelijkste manier om dit te voorkomen is functionaliteiten die medewerkers nodig hebben alleen aan te bieden via beveiligde applicaties. Zo kunnen alleen de medewerkers erbij die erbij horen te komen.

8. Maak een lijst met toegestane apps en software

Gemak dient de mens – apps zijn het ultieme bewijs. Om controle te houden over welke applicaties medewerkers gebruiken, is het verstandig om een lijst met toegestane apps en computersoftware te maken. Of om deze alvast te installeren. Zo ben je het gebruik van onbetrouwbare, besmette of illegale programma’s voor.

9. Centraliseer het beheer

Door medewerkers niet zelf hun computerzaken te laten regelen maar dit in handen van de IT-afdeling te leggen, houd je grip op zowel de apparatuur als de geïnstalleerde software. Deze kan per medewerker worden gepersonaliseerd, vaak ook op afstand.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen