Het aantal inwoners van Nederland dat minimaal een half jaar achter loopt met het betalen van de zorgpremie is in 2018 verder afgenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers.

Sinds de piek, in 2014, is het aantal wanbetalers van zorgverzekeringpremies met 30 procent gedaald: van 298.000 naar 206.000. Van alle personen van 18 jaar en ouder was 1,5 procent in 2018 een wanbetaler. In 2014 was dit nog 2,2 procent.

Betalingsregeling

De daling van het aantal wanbetalers van zorgverzekeringen vanaf 2015 hangt samen met de invoering van een betalingsregeling. Hierdoor kan iemand met een betalingsachterstand bij zijn zorgverzekeraar versneld uitstromen als wanbetaler. Bij ongewijzigd beleid zou het aantal wanbetalers veel minder sterk zijn afgenomen.

Van de wanbetalers van zorgverzekeringen was ruim 60 procent man. Dit geldt voor vrijwel alle leeftijdsklassen. De meeste wanbetalers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 20 tot 50 jaar oud (72 procent). Met 3,2 procent zijn mannen in de leeftijdscategorie van 30 tot 35 het meest voorkomend als wanbetaler van zorgpremies.

Het percentage wanbetalers van zorgverzekeringspremies verschilt overigens per provincie. In de zuidelijke provincies is deze verhouding bijvoorbeeld ruim tweemaal zo groot als in de provincie Groningen. FOTO SHUTTERSTOCK

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen