In vergelijking met een jaar eerder zijn de consumentengoederen en -diensten in april 2,9 procent duurder uitgevallen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betaalde de consument in maart 2,8 procent meer in vergelijking met maart 2018.

De stijging van de consumentenprijzen was in april op jaarbasis hoger dan in maart. Dit is, aldus het CBS, vooral het gevolg van de prijsontwikkeling van vliegtickets en een verblijf in bungalowparken. Rond de feestdagen en in vakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan. In 2018 viel het paasweekend in de laatste week van maart, dit jaar midden in april.

Hoog

Daarnaast is ook de prijs bij de tank van benzine van invloed geweest op de stijging. Die prijs is op dit moment behoorlijk hoog. Zo kostte een liter euroloodvrij in april gemiddeld 1,70 euro. Als gevolg van de stijgende olieprijzen is een liter benzine in de eerste drie maanden van dit jaar met gemiddeld zo’n 11 procent gestegen. In april zette die stijging zich nog verder door en het einde lijkt nog niet in zicht.

Kleding

Daar tegenover staat dat de prijsontwikkeling van kleding en schoenen juist een verlagend effect had op de stijging van de consumentenprijzen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen