Het aantal bedrijven in de niet-financiële sector dat melding maakt van een tekort aan arbeidskrachten loopt fors op. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), MKB-Nederland en VNO-NCW gemeld op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Begin 2016 werd een tekort aan arbeidskrachten nog slechts door minder dan 5 procent van de bedrijven genoemd als belemmerende factor. Halverwege 2018 is dit gegroeid tot ruim 25 procent. Van alle sectoren hebben ondernemers in de bouw het vaakst te maken met een tekort aan personeel: 38,9 procent.

Relatief
Ook in de zakelijke dienstverlening en de sector vervoer en opslag is het tekort aan arbeidskrachten relatief groot. Dit is respectievelijk 34,5 en 31,8 procent. Onder de 25 procent bevinden zich de sectoren industrie, handel, verhuur en handel van onroerend goed. De landbouw, bosbouw, visserij en delfstoffenwinning vallen hier ook onder.

Vertrouwen
Het ondernemersvertrouwen in de bouwsector lag aan het begin van het derde kwartaal van 2018 op 32,5 procent. Na het eerste kwartaal was dat nog 27,1 procent. Bij ondernemers in de autohandel en -reparatie nam het vertrouwen af van 6,7 naar -0,8 procent.

Zichtbaarheid
Heeft u bouwvacatures openstaan? Zorg er dan voor dat deze vacatures opvallen. Maak deze zichtbaar bij de juiste kandidaten zodat het tekort aan personeel teruggedrongen wordt. En dan zult u zien dat het ondernemersvertrouwen weer in rap tempo toeneemt.

Foto: Pixabay

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen