Opletten geblazen als je je auto weer van brandstof moet voorzien. Vanaf vrijdag 12 oktober veranderen de namen van de brandstoffen namelijk. In heel de EU moeten tankstations de labels aanpassen. Dit gaat officieel pas in 2020 in, maar gelukkig kunnen we er alvast aan wennen.

De nieuwe namen hebben alles te maken met de hoeveelheid biobrandstof die in onder andere benzine zit. Zo zal diesel voortaan als B7 door het leven gaan, vernoemd naar de zeven procent biobrandstof die het bevat. Benzine moet in de toekomst uit tien procent biobrandstof bestaan (dat is nu nog maar zeven procent) en gaat dan ook E10 heten. In Euro98 zit aanzienlijk minder biobrandstof, die noemen we voortaan E5. Deze codes gaan we ook gebruiken voor de premium brandstoffen als V Power. Alleen LPG behoudt zijn eigen naam.

Geen verwarring
Geen paniek, je hoeft de nieuwe namen nog niet uit je hoofd te leren, er komen namelijk stickers met de oude én nieuwe namen aan de pomp. Zo hoef je dus ook niet bang te zijn dat je je vergist en dan je tank leeg moet laten pompen. Deze stickers krijgen wel een andere vorm. Benzine krijgt een ronde sticker en diesel een vierkante, maar LPG behoudt zijn ruiten sticker. In het buitenland zal dit allemaal voor minder verwarring opleveren. Ook tijdens je vakantie in Frankrijk zal benzine dan gewoon E10 heten.

Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *