Elke werkgever heeft graag hardwerkend personeel in dienst. Maar wat gebeurt er als de werknemer hierin doorslaat? Onderzoek van The Lancet wees in 2015 al uit dat overwerken kan leiden tot hart- en vaatziekten. Kantar Public voerde in 2017 in opdracht van het Zilveren Kruis een onderzoek uit met betrekking tot burn-outs. Dit onderzoek wijst uit dat de hoofdoorzaak van een burn-out vaak wordt veroorzaakt door een disbalans in de werk- en privésituatie. Het mag duidelijk zijn: overwerken is ongezond. Hoe zorg jij ervoor dat je niet ten onder gaat aan een burn-out?

Signaleren & erkennen
Het belangrijkste is om het probleem te signaleren. Merk je dat je moe en futloos bent? Ga je niet meer met plezier naar het werk? En als je er bent, voer jij je taken dan het liefst zo snel mogelijk uit omdat je anders niet overal aan toe komt?  Dit kunnen tekenen zijn van een burn-out. Ga eens bij jezelf na of jij je hierin herkent. Zit jij vaak nog hard te werken terwijl anderen al lang zijn gestopt? Als jij je herkent in het geschetste scenario, dan zou je wellicht last kunnen hebben van een burn-out.

Schaamte
Stop je gevoelens en gedachten niet onder stoelen of banken maar erken het probleem. Pas als je accepteert dat je teveel werkt, kun je hier iets aan veranderen. Bij een burn-out komt vaak een gevoel van schaamte kijken. Deel met anderen dat je de druk niet meer aankan en trek aan de bel!

Verandering
Vaak is het lastig om een vicieuze cirkel te doorbreken. Het is begrijpelijk dat het lastig is om je kwetsbaar op te stellen, vooral in een werksituatie tegenover je collega’s of je baas. Echter is er verandering nodig om tot verbetering te komen. Geef jezelf eens meer ruimte door ‘nee’ te zeggen als je merkt dat het werk je teveel wordt. Probeer te plannen, geef je grenzen aan en gun jezelf genoeg vrije tijd. Het belangrijkste: stel niet te hoge eisen en denk aan jezelf!

Heb jij te maken met klachten die lijken op die van een burn-out? Twijfel niet. Maak het bespreekbaar of raadpleeg een huisarts/specialist.

Foto: Pexels

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen