Dat alle beperkende maatregelen met betrekking tot het indammen van het coronavirus ook de economie flink gaan raken, staat inmiddels buiten kijf.

Waar tot voor kort, voor de echte uitbraak van het virus, het Centraal Planbureau (CPB) nog optimistisch was en een economische groei voorspelde, klinken er enkele weken later sombere geluiden.

Vooral horeca-ondernemers zijn al zwaar getroffen door de gedwongen sluiting van hun zaken, maar ook veel andere ondernemers komen meer en meer in de problemen omdat klandizie uitblijft. Dat is weer het logische gevolg van het advies van de overheid aan mensen om zo veel mogelijk binnen te blijven.

Recessie

Het CPL heeft intussen vier scenario’s opgesteld om de economische impact van de coronacrisis voor dit en volgend jaar te duiden. Alle scenario’s zien er weinig rooskleurig uit. Afhankelijk van de duur van de crisis en de contactbeperkingen die daarbij gelden, voorspelt het bureau een recessie.

Dieper

De economie krimpt met 1,2 procent als de opgelegde beperkingen drie maanden duren. Maar duren de beperkingen een half jaar of langer, dan krimpt de economie met liefst 7,7 procent. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen