Een nieuw jaar met in januari ook een andere loonstrook. En als de voortekenen niet bedriegen, ziet die er eind deze maand voor de meeste mensen niet ongunstig uit in vergelijking met het jaar wat achter ons ligt.

Omdat er zaken veranderen in de belastingen of premies die worden geheven vanaf januari 2020, kunnen ook het nettosalaris of de netto-inkomsten uit een uitkering of pensioenfonds iets veranderen. Uit berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat mensen door de bank genomen dankzij die veranderingen komend jaar meer overhouden in hun portemonnee. Dit staat nog los van salarisverhogingen die zij mogelijk krijgen vanuit hun cao.

Profiteren

Werknemers houden meer over van hun brutosalaris doordat de algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog gaan. Mensen met een modaal inkomen ontvangen daardoor naar verwachting bijna 2 procent meer inkomen dan in december 2019. Werkenden met een inkomen boven modaal hebben daarnaast profijt van de overgang naar een tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting. Het kabinet wil het zo meer lonend maken om aan het werk te gaan of om meer te gaan werken. Met name mensen met een modaal inkomen (ongeveer € 35.000 bruto per jaar) profiteren daarvan. FOTO SHUTTERSTOCK

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen