Wie niet kan lezen of schrijven, heeft meer kans om op het werk een ongeluk of fout te maken. Dat blijkt uit een studie van Stichting Lezen & Schrijven.

In de schoonmaakbranche komen deze problemen het vaakst voor. Veertig procent van de interieurverzorgers kan geen etiketten op schoonmaakmiddelen lezen of een takenlijst afwerken. Ook een groot deel van de hulpkrachten in de bouw en industrie en medewerkers die productiemachines bedienen kan niet lezen of schrijven. Dat percentage bedraagt 37 procent.

Werkgevers

Stichting Lezen & Schrijven wil dat werkgevers in actie komen voor laaggeletterde medewerkers. De organisatie pleit ervoor dat werkgevers leertrajecten opzetten. Op deze manier lopen medewerkers die niet of slecht kunnen lezen en schrijven geen extra risico’s, omdat ze bijvoorbeeld een etiket van een gevaarlijk busje chemicaliën niet kunnen lezen. Het UWV en gemeentelijke sociale diensten zouden hun klanten die lager zijn opgeleid dan op MBO3-niveau altijd een taalvaardigheidstest moeten laten maken. Als blijkt dat zij laaggeletterd zijn, kunnen ze in hun eigen buurt op cursus om te kunnen leren lezen en schrijven. Van de werkzoekenden is, is 16 procent laaggeletterd. Onder werklozen die laag zijn opgeleid, loopt dit percentage zelfs op naar 25 tot 50 procent. 1,8 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud heeft moeite met taal of rekenen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen