Het sollicitatieproces is vaak een lang proces waarin veel CV’s moeten worden doorgelezen en veel sollicitatiegesprekken plaatsvinden. Dit kan voor beide partijen een ingewikkeld proces zijn. Maar hoe kunnen we dit gemakkelijker maken. Hier een aantal tips om van uw sollicitatieproces de perfecte candidate experience te maken.

Vacature
Het begint bij de vacaturetekst. Bij het schrijven van een goede vacaturetekst worden de geschikte kandidaten al gescheiden van de ongeschikte kandidaten. De vacaturetekst dient geschreven worden richting de persoon die u zoekt. Daarnaast is het belangrijk om transparant te zijn. Benoem ook de negatieve aspecten van de functie. Laat een kandidaat zien hoe een werkweek eruit ziet. Zorg dat de kandidaat een goed beeld heeft van de functie. Dan kan hij zelf beter beslissen of hij geschikt is voor de job of niet.

Sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek is vaak een spannend moment voor de werkzoekende. Hij moet immers laten zien wat hij in huis heeft om de functie naar behoren te kunnen vervullen. Probeer de kandidaat op zijn gemak te stellen om zo het beste uit het gesprek te halen. Toon oprechte interesse in zijn werkervaring en capaciteiten maar probeer vooral ook wat te weten te komen over zijn houding. Dit is immers belangrijk voor de samenwerking met collega’s.

Na de sollicitatie
Dit is een belangrijk moment. De kandidaat komt er namelijk achter of hij gekozen is of niet. Bij een afwijzing is het belangrijk om dit netjes en persoonlijk te doen. U wilt als bedrijf immers altijd een goede indruk achterlaten. De nieuwe werknemer wordt uiteraard ook persoonlijk bericht. Laat merken dat je enthousiast bent om hem te ontvangen en maak duidelijke afspraken voor de eerste dag. U doet er goed aan om de kandidaat alvast warm te maken voor het werk. Stuur bijvoorbeeld wat informatie over het bedrijf naar hem toe zodat hij zich kan inlezen.

De eerste dag
Dit is de allerbelangrijkste dag. Dit is waar de nieuwe werknemer de eerste indrukken opdoet. Zorg dat hij een goede eerste indruk krijgt. Dit kunt u doen door te zorgen dat de werkplek startklaar is. Zorg ervoor dat alle benodigdheden klaarstaan. U zou zelfs een persoonlijke presentje klaar kunnen zetten. Bijvoorbeeld een kaart waarin de werknemer welkom wordt geheten en u hem succes wenst. Zorg ervoor dat de werknemer zich thuis voelt en dat hij weet wat er van hem verwacht wordt. Plan een aantal kennismakingsgesprekken in met collega’s en laat hem het bedrijf zien.

Een goede start zorgt ervoor dat de werknemer met frisse energie kan beginnen en dat hij het hopelijk bij u lange tijd naar zijn zin zal hebben. Als u hiervoor zorgt, is uw candidate experience geslaagd!

Foto: Pexels

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen