Het personeel dat u in dienst heeft, is zorgvuldig gekozen tijdens het wervingsproces. Die ene sollicitant voldeed precies aan de eisen die u stelde aan de functie. Dus u besloot om hem aan te nemen. Nadat hij een tijd in dienst is geweest, besluit de werknemer dat zijn tijd erop zit. Hij dient zijn ontslag in! Uiteraard is dit niet het scenario dat u voor ogen had. Het liefst had u gezien dat deze werknemer nog tientallen jaren in dienst bleef. Echter is dit niet het geval en moet u op zoek naar iemand die de functie van deze persoon kan overnemen. Er zijn verschillende redenen waardoor uw personeel ontslag kan nemen. Wij zetten een aantal veelvoorkomende redenen van personeelsverloop op een rij en vertellen wat u kunt doen om ontslag van werknemers te voorkomen.

Mismatch tussen werknemer en bedrijf
Nadat het eerste contract van uw nieuwe werknemer is verlopen, besluit hij om te stoppen met de baan. De reden hiervan is dat hij zich niet op zijn plek voelde binnen het bedrijf. Als de bedrijfscultuur niet aansluit bij de werknemer, kan dit voor beide partijen frustrerend zijn. Voorkom dit door hier vroeg op in te spelen. Benoem de bedrijfssfeer al in de vacaturetekst en benadruk bij de sollicitatie het reilen en zeilen van het bedrijf. Duidelijke communicatie voorkomt dat de werknemer een onrealistisch beeld krijgt van het bedrijf.

Te weinig respect en erkenning
Één van uw meest hardwerkende en best presterende werknemers neemt ontslag. Dit komt voor u totaal onverwachts. Hij haalde immers altijd het hoogst haalbare uit zijn werk. De reden? Hij kreeg te weinig waardering. Zorg ervoor dat u regelmatig een complimentje geeft aan uw werknemers. Laat zien hoezeer u hun werk waardeert en geef hen af en toe een schouderklopje. U zult zien dat dit motiveert en de werknemer stimuleert om beter te presteren.

Groeimogelijkheden
Een andere veelvoorkomende oorzaak van personeelsverloop is een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Is er ruimte voor promotie? Zijn er mogelijkheden om cursussen te volgen? Als dit niet het geval is, wordt de werknemer belemmerd in zijn groei. Peil bij uw werknemers of er behoefte is aan ontwikkeling. Als blijkt dat dit het geval is, kunt u ervoor zorgen dat uw personeel deze mogelijkheid krijgt. Willen uw werknemers doorgroeien? Zorg dan voor voldoende uitdaging!

Veranderingen
Is er sinds kort een nieuwe directie aangetreden? Of wordt de gehele koers van het bedrijf omgegooid? Deze gebeurtenissen kunnen zorgen voor weerstand bij de medewerkers. De gemakkelijkste stap voor hen is dan om van baan te veranderen. Wilt u voorkomen dat uw personeel om deze reden ontslag neemt? Communiceer dan goed over de veranderingen binnen het bedrijf en constateer weerstand. Praat met uw werknemers en neem hun zorgen weg. Dit zorgt voor meer begrip bij het personeel waardoor zij minder snel ontslag zal nemen.

Foto: Pexels

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen