Haal het beste uit een mislukte sollicitatiegesprek

Wat een teleurstelling! je (zoveelste) sollicitatiegesprek is (weer) op niets uitgelopen en een down stemming maakt zich meester van je. Lag het aan jou? Dat is waarschijnlijk de eerste gedachte die in je opkomt. En zo ja, waar ging het dan fout?

Bedenk dat je beslist niet de eerste bent die teleurgesteld terugkeert van een sollicitatiegesprek. Belangrijk is hoe je met de teleurstelling en de ontgoocheling daarover omgaat. er zijn verschillende methodes voor.

Notities

Het gemakkelijkste is natuurlijk dit sollicitatiegesprek te laten voor wat het is en je concentreren op de volgende uitdaging die voorbij komt vliegen. Anderzijds kun je ook voor je zelf notities maken in de zoektocht naar wat misschien niet zo goed ging. Maar vooral: benoem ook de dingen die volgens jou wel goed gingen.

Contact

Het kan zijn dat de werkgever waarmee je zojuist het gesprek voerde aantekeningen gemaakt heeft. Misschien wil hij of zij daar wat over aan je kwijt. Het kan geen kwaad om na een mislukt gesprek toch nog even contact op te nemen met de persoon waar je het gesprek mee gevoerd hebt. Wellicht kan de werkgever je vertellen wat er niet goed ging of je handige tips meegeven bij een volgende sollicitatie. Houd wel in het achterhoofd dat niet elke werkgever je hierin ter wille zal zijn.

Vrienden

Bespreek eventueel ook het gesprek met je beste vrienden. Zij hebben misschien ooit in hetzelfde schuitje gezeten en kunnen je wellicht helpen om bij een volgende keer dingen net iets anders  aan te pakken. En dan nog: bij de pakken neer gaan zitten heeft uiteindelijk niet zoveel zin. Knoop dus goed in je oren dat je tenslotte wel als een van de gegadigden uitgenodigd was voor die sollicitatiegesprek en een heleboel anderen die hadden gereageerd mogelijk helemaal niet. Je kunt dit dus ook positief opvatten, want je moet iets in je sollicitatiebrief door hebben laten schemeren waardoor deze werkgever toch geïnteresseerd was in jou!

Dus ga niet bij de pakken neerzitten en ga direct weer aan de slag met solliciteren!

FOTO: SHUTTERSTOCK

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen