DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Al bijna zes jaar werkt de 48-jarige Gaby de Rooy bij Lunchroom Mitzy in Roosendaal. Hoewel ze opgeleid is tot kapster en zelfs een eigen zaak heeft gehad is ze daarmee gestopt om in de horeca verder te gaan. “Al 33 jaar ben ik vriendin met mijn bazin Marlissa. Vanwege personeelstekort kwam ik tijdens een drukke periode twee dagen per week helpen, om daarna nooit meer weg te gaan,” vertelt ze. Horeca-ervaring had ze al eerder opgedaan bij Intratuin in Halsteren, waar de moeder van Marlissa samen met Marlissa Tuincafé Anne runde.

Goud

Nu heeft ze een fulltime werkverband en houdt ze zich bezig met de gasten, helpt ze mee in de bediening en stuurt ze haar collega’s aan. “En daarnaast ben ik gewoon héél gezellig,” zegt ze gekscherend. “Die twee maanden invallen bevielen zó goed. Het contact met de mensen is gewoon té leuk en vind ik goud. Dat past precies bij mij. Ik ben overdreven sociaal, werk graag veel en hier moet ik hard werken,” lacht ze. “Dit werk vind ik gewoon fantastisch en bovendien kan ik goed met mensen omgaan. Soms voel ik me net een sociaal werkster. Ik ben altijd vrolijk en opgewekt en heb zeker een luisterend oor. Zelfs als ik een keer chagrijnig ben, merken onze gasten daar niets van.”

Knallen

Naast haar dagelijkse werkzaamheden houdt Gaby ook de sociale media van de lunchroom bij. “Een van mijn hobby’s is fotograferen. Voor de lunchroom plaats ik deze dan op Facebook en Instagram. Ik zie dat niet eens als werk. Dit doe ik gewoon vanuit huis. Dat ik dit kan combineren vind ik gewoon tof.”

Tijdens de eerste lockdown van de horeca heeft ze het best wel zwaar gehad. “Thuis liep ik met mijn hoofd tegen de muur. We gingen van volle bak naar helemaal niks. Het liefst doe ik knallen. Alles is beter dan alleen maar thuis zitten. Ik miste onze gasten ook echt toen ik ze al die maanden niet zag. Nu we als take-away weer wel open zijn, is het gelukkig anders en weer leuker. Nu kom ik weer onder de mensen en zie onze gasten weer.”

Met een lach

“Heel veel gasten denken dat ik de bazin ben en getrouwd ben met eigenaar Vincent, maar dat is absoluut niet zo. Sterker nog, door een vaste gast ben ik hier weleens ten huwelijk gevraagd. Hij wilde erg graag met mij trouwen,” schatert ze het uit.

“Ik heb het maar niet gedaan, want hij was mijn type niet.” Uiteraard heeft Gaby ook weleens met vervelende gasten te maken.

“Als er problemen zijn probeer ik deze serieus maar wel met een lach op te lossen. Zo was er eens iemand die een uitsmijter rosbief bestelde, terwijl deze niet op de kaart stond. Hij had zelf de rosbief bij. Ik liet op een nette manier blijken dat ik ‘not amused’ was en weigerde er op in te gaan. Hij vond het maar raar dat wij niet op zijn verzoek ingingen.”

Energie

Heel veel facetten van de horeca-werkzaamheden vindt Gaby leuk om te doen. “Behalve in de keuken staan. Dát is niks voor mij, dan zie je namelijk geen mens, maar als het moet en niet anders kan dan moet het,” zegt ze tekenend voor haar instelling.

“Normaal gezien is het in deze tijd van het jaar heel druk en moeten we knallen. Dat mis ik. Ik hou elke dag energie over nu.”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *