Nachtdienst Raadpleeg je cao!

Bakker, portier of bijvoorbeeld politieagent?

Beroepen waarbij het begrip nachtdienst zeker van toepassing is. En zo zijn er uiteraard nog wel meer beroepen te bedenken waarbij werken in de nacht van toepassing is. Voor de goede orde: bij een uurtje werken tussen 00.00 en 06.00 uur is officieel al sprake van nachtwerk.

De een vindt het fantastisch, de ander heeft een gruwelijke hekel aan nachtdiensten.

Hoe je het ook wendt of keert: het doen van nachtwerk heeft hoe dan ook effect op je nachtrust. In de Arbeidstijdenwet staat hoeveel je ’s nachts mag werken en hoe vaak.

10 uur

Een nachtdienst mag niet langer mag duren dan 10 uur, hoewel op deze regel ook een uitzondering van toepassing is: hooguit vijf keer per twee weken en 22 keer per jaar mag je nachtdienst 12 uur duren. Eindigt je nachtdienst voor 02.00 uur?Dan mag je hierna 11 uur niet werken. En duurt je nachtdienst tot na 02.00 uur, dan mag je hierna minimaal 14 uur niet werken.

Wie drie nachtdiensten achter elkaar draait, is hierna minstens 46 uur vrij ofwel twee dagen. Sowieso mag je niet te vaak nachtdiensten draaien. In een periode van 16 weken, mag je maximaal 36 nachten werken.

Toeslag

Een werkgever is niet verplicht om een toeslag te geven voor ’s nachts werken. In de praktijk gebeurt het overigens meestal wel. Dat kan op twee manieren.

In tijd: je hoeft de week dat je een nachtdienst draait minder uren te werken; of in geld: je krijgt een toeslag. Vaak heet dit onregelmatigheidstoeslag. Het is raadzaam altijd je cao te raadplegen voor de afspraken over toeslagen voor nachtwerk in jouw sector.

Zwanger

In een aantal gevallen mag je geen nachtdienst draaien: als je jonger bent dan 18 jaar en als je zwanger bent. In sommige cao’s staat verder dat oudere werknemers niet ’s nachts mogen werken. Je mag nachtdiensten weigeren als je aantoonbare gezondheidsklachten hebt als gevolg van gebroken nachten.

Deze klachten kun je bespreekbaar maken bij je bedrijfsarts.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen