Nieuwbouwkoopwoningen in ons land vielen in het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 16 procent duurder uit dan in 2018. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 7,2 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 8,3 procent.

Een en ander blijkt uit nieuwe cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de afgelopen vierenhalf jaar waren de verkoopprijzen van koopwoningen elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. De stijgende trend in de prijzen heeft zich dus doorgezet in het tweede kwartaal van 2019. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen nu zeven kwartalen op rij sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Top 10

Nederland behoort hiermee tot de top 10 van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen in vergelijking met 2018. Gemiddeld werden in het tweede kwartaal van 2019 de huizen binnen de Europese Unie (EU) 4,2 procent duurder; in Nederland was de stijging van de gemiddelde koopprijs van alle koopwoningen gezamenlijk met 8,3 procent derhalve ongeveer twee keer zo hoog.

Alleen in Hongarije, Luxemburg, Kroatië, Letland, Portugal en Tsjechië stegen de prijzen meer. FOTO CORINE ROKS

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen