Een mailtje sturen in de trein naar huis of bij het ontbijt de agenda op orde stellen. Heel onbewust werken we steeds meer buiten de baas zijn tijd om. En hier houd je een ongezonde levensstijl aan over, blijkt uit een onderzoek van Kantar Public in opdracht van Zilveren Kruis.

Overwerken, volgens vele werknemers (zo’n dertig procent) hoort het erbij. Maar toch ondervindt bijna de helft van de Nederlandse werknemers negatieve gevolgen van het extra werk. Gemiddeld werken zij drie uur per week langer door. Hierbij wordt het werk wat mee naar huis gaat niet meegerekend. Acht procent van de werknemers neemt meer dan tien uur aan werk mee naar huis. Alleen zo zouden zij de hoeveelheid werk af krijgen.

Gevolgen
Ongezond eten, slechter slapen en minder sporten zijn maar enkele gevolgen van een paar uurtjes overwerken. De levensstijl van de gemiddelde werknemer verslechtert steeds meer. Zo maakt 27 procent sneller een kant-en-klaar maaltijd omdat ze geen tijd hebben om te koken.

Privé
Het privéleven van overwerkers gaat ook niet over rozen. Werknemers worden sneller boos op hun partner en kinderen. Ook spenderen ze minder tijd met het gezin dan dat ze zouden willen. Dit komt mogelijk doordat het werk het niet zou toelaten. Afspraken met vrienden moeten ook regelmatig wijken voor de zaak. 39 procent van de werknemers voelt zich schuldig dat ze niet meer tijd aan hun gezin besteden.

Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen