Boerengolf, bowlen of escape rooms. Vele bedrijven gaan er regelmatig op uit om te werken aan de teamspirit. Wat blijkt nu? Het werkt helemaal niet. Zo’n teamuitje is natuurlijk heel gezellig maar volgens onderzoek van een adviesbureau verbetert het de samenwerking tussen collega’s geheel niet.

Groepsactiviteiten
De alledaagse druk op de werkvloer is niet te vergelijken met die van de teambuildingsuitjes. Dit blijkt uit een onderzoek van een adviesbureau in groepsactiviteiten. Ervaringsdeskundige Carlos Valdes-Dapena liet een enquête rondgaan onder een grote groep teamleden. Wat was de conclusie? Aandacht voor de individuele motivatie is de basis voor een goede samenwerking, niet het onderlinge vertrouwen of een goede band met de collega’s.

Samenwerken
De grote misstap ligt bij het begrip ‘samenwerken’. Onderzoek van Valdes-Dapena wijst uit dat het begrip veel te vaag is. Het is een geïdealiseerd doel, in tegenstelling tot individueel werken. Het hebben van duidelijke maar individuele taken werkt beter. Dit komt omdat deze door managers en bazen zijn bepaald Ze worden daarop dan ook beoordeeld. Samenwerken gaat beter als de individuen zelf zien dat het een beter resultaat oplevert.

Oftewel: goed vertrouwen en een sterke collegiale band helpt wel. Het is echter niet het startpunt voor een goede samenwerking. De individuele motivatie van de collega’s is dat juist wel.

Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen