Vaders in Nederland nemen bijna geen ouderschapsverlof op. Slechts één op de tien papa’s maakt er gebruik van. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers.

Volgens Rutgers willen vaders wel meer betrokken worden bij de zorg van hun kinderen, maar durven ze dat niet. Ze missen op het werk gebrek aan steun en aanmoediging om verlof aan te vragen. Onderzoekers menen dat het tijd is voor een cultuuromslag. Daarnaast wordt in Nederland nog steeds de moeder gezien als hoofdverzorgster van de kinderen. Het kenniscentrum vindt dat vaders vanaf het begin meer betrokken moeten zijn bij de zorg van hun baby. Om dat voor elkaar te krijgen, zouden overheid, werkgevers en professionals in de zorg en onderwijs specifiek beleid moeten doorvoeren.

Geboorteverlof

De overheid speelt daar al gedeeltelijk op in. Vaders krijgen sinds dit jaar in plaats van twee door de werkgever betaalde dagen nu vijf betaalde verlofdagen na de geboorte van een kind. Vanaf 1 juli 2020 is het bovendien mogelijk voor papa’s om vijf weken aanvullend geboorteverlof op te nemen. Daarbij krijgen zij zeventig procent van hun loon doorbetaald. Moeders hebben voor en na de bevalling in totaal zestien weken verlof. Directeur Ton Coenen van Rutgers hoopt dat er snel meer maatregelen worden genomen om vaders te stimuleren om meer betrokkenheid bij hun kind te tonen. FOTO SHUTTERSTOCK

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen