Wat is de impact van het coronavirus op de groei van de Nederlandse economie? Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is dat heel moeilijk te voorspellen.

In normale omstandigheden groeit de economie zowel dit als volgend jaar gestaag door, aldus het CPB. In 2020 zou het dan gaan om 1,4 procent en in 2021 om 1,6 procent. Deze groei is weliswaar gematigd, maar gelet op de uitzonderlijk lage groei van de wereldhandel en de magere groei in omringende landen relatief goed. De werkloosheid ligt op een historisch laag niveau en blijft dat voorlopig ook.

Negatief

Bij bovenstaand scenario wordt uitgegaan van het snel onder controle krijgen van het heersende coronavirus. Volgens directeur Pieter Hasekamp van het CPB is duidelijk dat het virus nu al een negatief effect heeft op de economie. “Als de verspreiding ervan niet snel tot staan wordt gebracht, zal dit de economische groei verder negatief beïnvloeden”, waarschuwt hij.

Stikstof

Overigens spelen naast het coronavirus nog andere risico’s, volgens het CPB. Zo blijft de invloed van de stikstof- en pfas-problematiek onzeker en blijft de handelspolitiek van de Verenigde Staten onvoorspelbaar. Verder is een onordelijke Brexit afgewend, maar is er nieuwe onzekerheid of de handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk tijdig vorm krijgt. FOTO SHUTTERSTOCK

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen